logo Geniet en ontdek de geheimen van ons lokaal terroir

Filosofie

Waar wij voor staan !

Domein De Kluizen wil als Belgisch, Vlaams wijnbouwbedrijf in de eerste plaats een aantal eerlijke mooie wijnen produceren, met een goede kwaliteit, een duidelijk smaakpalet. Wij  streven ernaar om de typiciteit van de gebruikte druivenrassen te accentueren.
Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een aantal Europese druivenrassen die in ons klimaat hun volle aromatische eigenschappen kunnen ontwikkelen. Zowel in de wijngaard als tijdens het vinificatieproces wordt er gewerkt met respect voor de natuur.

Bio? Niet echt. Duurzaam? Zeker en vast!

Bij de opstart van de wijngaard werd er gekozen voor de biologische teelt, maar na verloop van tijd bleek dit niet houdbaar.
Wij hebben bewust gekozen voor pure Vitis vinifera druivenrassen. Dit wil zeggen traditionele, Europese druivenrassen of de kruisingen hiervan, en dit puur  in functie van de smaakkwaliteit van deze rassen.
Gevolg hiervan is dat bij de bescherming van de wijnstokken tegen witziekte en zeker tegen valse meeldauw, de gewasbeschermingsmiddelen toegelaten in de bioteelt,  tot op heden niet volstaan .
de meer resistente rassen, ook wel piwi’s genoemd, vinden wij tot op heden niet voldoende smaakkwaliteit hebben. Voor ons kunnen deze de klassieke rassen nog niet vervangen. De afdronk en de complexiteit van deze wijnen zijn te zwak naar onze mening.

Duurzaam?

Hoewel er tot op heden geen lastenboek voor duurzame teelt bestaat, geven we hier een kort overzicht wat dit momenteel voor ons betekent. In de wijngaard kiezen we resoluut voor mechanische onkruidbestrijding met de schoffel- en borstelmachine. Chemische onkruidbestrijding zit niet in ons systeem en wordt dan ook zeer zelden ,enkel met een  zeer specifiek doel, toegepast. (bv. in functie van de aaltjesbestrijding met Rucola was een bestrijding van het kweekgras een noodzakelijke voorwaarde)

Bij gebruik van gewasbeschermingsmiddelen proberen we bij voorkeur te werken met goed bio-afbreekbare middelen. Toegegeven de informatie hierover is niet altijd even goed beschikbaar, maar wat wij hierover weten gaan we zeker toepassen. Koper, toegelaten in bio-teelt,  als middel tegen valse meeldauw, zullen wij normaal gezien niet gebruiken, omdat het zich opstapelt in de bodem en niet afbreekbaar is.

Wij werken met een eerder laag bemesting niveau, om de scheutgroei een stukje te beperken en zo ook de ziektegevoeligheid te beperken.
Wij werken in een systeem van groenbemesting, waarbij alle planteonderdelen, al of niet verhakseld, op het veld aanwezig blijven. De natuurlijke of deels ingezaaide vegetatie zorgt voor het behoud van de mineralen en rijkt de grond aan met humus. Indien er toch bemesting noodzakelijk blijkt, werken wij uitsluitend met organische bemesting.

Alle druiven  worden manueel geplukt en geselecteerd en worden onmiddellijk verwerkt op het domein.
In de wijnmakerij trekken we deze lijn door waar het kan. Wij werken met 100% hernieuwbare energie en waar het kan met regenwater.

Tijdens de vinificatie en de stabilisatie van de wijn wordt er zo weinig mogelijk gebruikt gemaakt van additieven.  De wijn wat extra tijd geven zal hiervoor in de meeste gevallen soelaas brengen.
Een gevolg hiervan kan zijn dat er zich af en toe een depot in de fles vormt en dat de wijnen meestal gebaat zijn met een jaartje extra veroudering.

Onze wijnen bezitten  het specifieke smaakboeket eigen aan het druivenras, maar toch is iedere jaargang uniek. Wij wensen de wijn niet te vervlakken zodat we elk jaar dezelfde wijn bekomen.
Al onze wijnen worden gebotteld in herbruikbare flessen,  als je ze terugbrengt ontvang je hiervoor statiegeld.
Onze wijnen zijn een op en top lokaal product; minder transport = minder CO2-uitstoot

En wat met Sulfiet?

Wij zijn van oordeel dat, om kwaliteitswijn te maken het gebruik van sulfiet niet uit te sluiten valt.
Sulfiet beschermt de wijn tegen oxydatie, het bruin worden van de wijn, en tegen infectie met allerhande micro-organismen. Deze gecombineerde werking is vrij uniek, de volledige vervanging is vrij moeilijk. De vervangers zijn onvolledig in hun werking of nog schadelijker dan sulfiet zelf.

Wat is dan het probleem?
Sommige mensen zijn allergisch voor sulfiet en bijgevolg is het verplichte dit te vermelden op het etiket sinds 2005.

En de hoofdpijn dan?
Het belangrijkste product in wijn die hoofdpijn kan veroorzaken is alcohol. Zonder sulfietallergie zou men ettelijk flessen moet opdrinken om hoofdpijn te krijgen door  dit sulfietgehalte. Toch zijn er mensen die niet zo goed wijn verdragen en dit al te snel op de sulfiet steken. Hoewel dit niet zo goed onderzocht is, bevat wijn een aantal stoffen ( bvb hystamines) die verantwoordelijk zijn voor hoofdpijn, slechte verteerbaarheid,….

Uiteraard moet elke goede wijnmaker er voor zorgen om met een minimale hoeveelheid toe te komen, dit door het respecteren van goed wijnbouwpraktijken en hygiëne.

Toon/verberg Menu